Maatschappelijk verantwoord ondernemen, het is toch eigenlijk gewoon normaal?

[vc_row][vc_column][vc_column_text]

De onafhankelijkheid van Berbervrouwen
Arganolie is razend populair en staat bekend als een edele olie. Minder bekend is de rol van de Berbervrouwen, die ervoor zorgen dat wij deze geweldige olie kunnen gebruiken. Het verhaal over de Berbervrouwen in het Zuiden van Marokko is een typisch voorbeeld van hoe een natuurlijk product, met steun van de overheid, wetenschappers en private partijen, ervoor kan zorgen dat de sociale status van vrouwen verbeterd. Het is een zeer interessant verhaal over hoe Arganolie bijdraagt aan de emancipatie van de vrouw. Arganolie is niet alleen goed voor uw haar en lichaam, maar zorgt dus ook voor een betere levensstandaard voor vrouwen en kinderen in het Zuiden van Marokko.

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/1″][vc_column_text]

Armoede
Armoede bestaat helaas op veel plekken in de wereld. Ook voor de Berbervrouwen en hun gezinnen is armoede niet onbekend. De Berbers staan bekend als hardwerkende mensen, maar leven nog steeds in armoede. Vaak is er geen geld om het hele gezin te kunnen onderhouden. Geld om kinderen naar school te sturen is er simpelweg niet, de ouders hebben andere prioriteiten. Immers dient er geld verdiend te worden om te kunnen blijven leven! Na het verlaten van de basisschool gaan nog te veel kinderen niet meer naar school. Het analfabetisme onder vrouwen in het zuiden van Marokko is dan ook nog zeer hoog. Met hulp van mensenrechten organisaties, de Marokkaanse regering en koning Mohammed VI is de positie van de vrouw in Marokko aanzienlijk verbeterd. Sinds het aantreden van koning Mohammed IV staat de positie en de rechten van de vrouw hoog op de politieke agenda. De vrouwenrechten werden officieel erkend door de nieuwe en progressieve familiewet, die de koning in 2004 verwezenlijkte. In de grote steden in Marokko verliep het proces goed, echter op het platteland en in de kleine dorpjes was de situatie, ondanks de nieuwe wetgeving, niet veel verbeterd. Gelukkig werden de Berbervrouwen in het Zuiden van Marokko niet alleen gesteund door de koning  en regering. Er was nog iets dat de Berbervrouwen kon helpen om hun positie te verbeteren, iets dat door de natuur geleverd wordt en aleeuwen lang wordt gebruikt.
De Arganboom
Dankzij de productie van Arganolie is de sociale status van de Berbervrouw aanzienlijk verbeterd. Arganolie wordt al voor honderden, wellicht duizenden jaren, gebruikt en geproduceerd door de Berbers. De ontdekking van deze olie als wondermiddel zorgt inmiddels voor een verbeterde levensstandaard van de Berbervrouw. Het grootste gedeelte van het productie proces wordt nog steeds handmatig door de vrouwen gedaan. Al eeuwenlang wordt deze traditie van moeder op dochter doorgegeven. Laten we deze vrouwen enorm dankbaar zijn voor het feit dat we kwalitatief goede Arganolie elders op de wereld kunnen gebruiken. Waarom kwalitatief goed? Deze vrouwen leveren een belangrijke bijdrage in het productieproces. Ze zorgen ervoor dat de traditionele methode gewaarborgd blijft. Dit zorgt voor de waarborging van kwalitatief goede olie. Door de enorme populariteit is de wereldwijde vraag naar Arganolie de afgelopen jaren alleen maar gestegen. Meer vraag betekende dus ook meer oogsten. Meer oogsten betekend meer onafhankelijkheid!

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/2″][vc_column_text]Maatschappelijk Verantwoord[/vc_column_text][/vc_column][vc_column width=”1/2″][vc_column_text]

Coöperaties
Doordat de arganbomen lange tijd verwaarloosd werden zocht de Marokkaanse regering samen met internationale groeperingen en wetenschappers naar een oplossing. Er werd een plan bedacht en ontwikkeld om de boom tegen uitsterven te beschermen, de positie van de vrouw te verbeteren en bovendien er economisch beter van te worden. Gesteund door de overheid worden Berbervrouwen nu massaal betrokken bij het produceren en exporteren van Arganolie. De berbervrouwen gingen zich verenigen in coöperaties om Arganolie te produceren en op de markt te brengen. Een van de belangrijkste drijvende kracht achter de coöperaties is Professor Zoubida Charrouf van de Faculté des Sciences van de Universiteit Mohammed V van Rabat. In samenwerking met de Marokkaanse regering en gesteund door verschillende private ondernemingen hebben alle betrokkenen een grote bijdrage geleverd om de positie van de berbervrouwen te verbeteren.
De vrouwen in het zuiden van Marokko vormden eerst een kwetsbare groep, maar dankzij Arganolie kunnen ze nu een beter leven leiden. De coöperaties waren en zijn nog steeds bijzonder succesvol. Vrouwen hebben nu een betaalde baan en genereren een inkomen voor het gezin. Naast het feit dat armoede wordt terug gedrongen door Arganolie, volgen steeds meer vrouwen een opleiding. Het analfabetisme wordt hiermee terug gedrongen en de vrouwen worden opgeleid en begeleid om hun coöperaties te beheren. Vroeger zaten ze vrijwel alleen thuis en nu reizen ze stad en land af om vergaderingen, bijeenkomsten en conferenties bij te wonen. Van hardwerkende werkneemsters, strategische managers en wetenschappers, in alle lagen van de Argansector is het aantal vrouwen bijzonder hoog.

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/2″][vc_column_text]

Fair Trade
Wij zijn heel blij met de ontwikkelingen in de afgelopen jaren in het zuiden van Marokko. Deze ontwikkelingn komen precies overeen met onze filosofie. Fair Trading, natuurlijke producten en milieu- en diervriendelijkheid behoren tot de zuilen van Zina Cosmetics. Zina Cosmetics heeft afspraken gemaakt dat de vrouwen betaald krijgen waarop ze recht op hebben want dankzij hun, kunnen wij van iedereen een “Zina” maken! Ter verduidelijking: Bij aankoop van elke flacon van Zina Cosmetics 100% pure Arganolie of één van onze andere producten, helpt u een Berbervrouw in Marokko om voor haar gezin te zorgen. Arganolie is werkelijk fantastisch! 

[/vc_column_text][vc_column_text]Maatschappelijk Verantwoord[/vc_column_text][/vc_column][vc_column width=”1/2″][vc_column_text]Maatschappelijk Verantwoord[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]